nowatorska kuchnia w każdym mieszkaniu

Jakie płytki do kuchni na podłogę?

Podłoga w kuchni jak łatwo się domyśleć powinna być wykonana z materiałów, które charakteryzują się doskonałą odpornością na wilgoć i różnorodne urazy mechaniczne. Płytki do kuchni powinny być nie tylko bardzo trwałe, ale również łatwe w utrzymaniu czystości, dzięki czemu nawet po wielu latach użytkowania prezentować będą się bardzo okazale.

Ceramiczne płytki do zadań specjalnych

W kuchniach od wielu lat dominują ceramiczne płytki podłogowe, które mogą pochwalić się doskonałymi parametrami. Przy zakupie nowych płytek ceramicznych w pierwszej kolejności należy zwrócić szczególną uwagę na klasę ich ścieralności. To właśnie ten parametr determinuje, czy dane płytki nadają się w rzeczywistości do użytku. Jeżeli w kuchni jest bardzo duże natężenie, to warto postawić na jak najwyższą klasę ścieralności. Większość producentów dostępnych na rynku korzysta z oznaczenia PEI (1-4). Płytki z klasą 1 nie nadają się na podłoże, dlatego też można wykorzystać je jedynie na ścianach. Specjaliści zalecają, aby płytki do kuchni na podłogę posiadały minimum 3 klasę.

Twardość płytek

Bardzo ważnym parametrem jest także twardość płytek, która w dużym skrócie określa wytrzymałość na wszelkie zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Porządne płytki do kuchni – home100.pl/plytki-do-kuchni powinny mieć twardość przynajmniej na poziomie 5. Kolejnym parametrem na który należy zwrócić szczególną uwagę jest antypoślizgowość płytek, która przez producentów oznaczona jest z kolei symbolem R. W kuchniach, które narażone są na wilgotność najlepiej sprawdzą się płytki minimum R8. Pamiętać należy jednak o tym, że płytki tego typu są bardzo trudne do utrzymania w czystości. Godne uwagi są nowoczesne płytki pokryte specjalnym szkliwem antypoślizgowym. Wielu producentów ma w swojej ofercie także oryginalne i niepowtarzalne płytki z impregnatem, które doskonale sprawdzą się w kuchni.